Ταυτότητα ΕΙΔ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) ιδρύθηκε από καταξιωμένους επιστήμονες, με εμπειρία ετών πάνω στους τομείς της παροχής υπηρεσιών αγωγής υγείας στον πληθυσμό, με εκπροσώπηση σε επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και με γενικότερη γνώση του επιπέδου διατροφικής κατάστασης στη χώρα μας.

ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ

ΧΡΥΣΟY ΓΙΑΝΝΗΣ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κύριος Χαράλαμπος Γεωργακάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος τίτλου master ‘s στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με σημαντικά θέματα που αφορούν την Κλινική Διαιτολογία, την Παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, την αθλητική διατροφή κ.α.

Όσον αφορά την επαγγελματική εμπειρία, απασχολήθηκε για ένα έτος ως διαιτολόγος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο κέντρο υγείας Μαρκοπούλου στο εξωτερικό διαβητολογικό ιατρείο και στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Ακολούθως εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος του ιατρείου Παχυσαρκίας γνωστού ιατρικού κέντρου. Σήμερα ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου σε προσωπικό του γραφείο. Παράλληλα, τελεί επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με πλούσιο ερευνητικό και επιστημονικό έργο.

Επίσης, από το 2000 έως σήμερα τελεί επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα διατροφής σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων και φαρμακευτικές εταιρείες.

Θήτευσε για 4 χρόνια ως Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, ενώ από το 2004 έως το 2007 βρισκόταν στη θέση του Προέδρου. Σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών σε σημαντικά συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων σε συνεργασία με διάφορους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ αποτελεί και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης.

Έχει επίσης συμμετάσχει και συμμετέχει ως συνεργάτης σε τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ αρθρογραφεί σε μεγάλα περιοδικά υγείας, ομορφιάς και εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας.

ΞΕΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΞΕΝΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

O κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος γεννήθηκε στην Αθήνα.

Είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στη κλινική διαιτολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και έναν στη Διατροφική Ιατρική (Nutritional Medicine) από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey, αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες.

Την τετραετία 2003 – 2007 διετέλεσε προϊστάμενος του διαιτολογικού τμήματος της κλινικής «ΙΑΣΩ GENERAL», ενώ η εντρυφής ενασχόληση του με την επιστήμη της Διατροφικής Γενετικής και της Διατροφικής Γονιδιωματικής τον ώθησε στην ίδρυση του 1ου εξειδικευμένου τμήματος σε ιδιωτική κλινική και από τον Ιούνιο του 2007 προΐσταται του τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης της «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ». Ένθερμος οπαδός της δια βίου μάθησης, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο διδακτορικής διατριβής τη διερεύνηση της σχέσης μονονουκλεοτιδικών πολυμορφισμών με τη παχυσαρκία και τη παρέμβαση με διατροφικά συστατικά αποδεδειγμένης δράσης στο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σε συγκεκριμένους γονότυπους.

Παράλληλα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου, σε προσωπικό του γραφείο.

Την 3ετία 2004-2007 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, κατέχοντας τη θέση του Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Το φθινόπωρο του 2008 και μετά από έντονη σκέψη και προβληματισμό σχετικά με την χαμηλή ποιότητα διατροφικής παιδείας του σύγχρονου Έλληνα, ιδρύει μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) με ακρογωνιαίο άξονα δράσης την διατροφική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής και ως μέλος οργανωτικών επιτροπών σε πολλά συνέδρια και διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις του χώρου, ενώ από το 1996 έως σήμερα έχει παρακολουθήσει όλα τα παγκόσμια συνέδρια διατροφής, κλινικής διαιτολογίας και παχυσαρκίας που έχουν διεξαχθεί.

Την τελευταία 15ετία έχει παρουσιάσει εκατοντάδες ενότητες διατροφικών συμβουλών στην τηλεόραση, σε όλα τα κανάλια, ενώ είναι μόνιμος αρθρογράφος πολλών περιοδικών που ασχολούνται με θέματα υγείας και διατροφής.

ΧΡΥΣΟY ΓΙΑΝΝΗΣ

ΧΡΥΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την προαγωγή της υγείας, οι σπουδές του έγιναν σε δύο επίπεδα. Αρχικά ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στην συνέχεια στο τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.

Έκτοτε ασκεί με ζήλο το επάγγελμα του Κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου. Από το 2000 έως το 2006 ήταν επιστημονικός συνεργάτης της ενδοκρινολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού και αξιοποιήθηκε στο εξωτερικό ιατρείο παχυσαρκίας. Παράλληλα, δίδασκε για δύο χρόνια το μάθημα της Διατροφής στο ΤΕΕ Νοσηλευτικής του ιδίου νοσοκομείου. Από το 2000, διατηρούσε και διατηρεί μέχρι και σήμερα το ιδιωτικό του Διαιτολογικό Γραφείο στο Μαρούσι.

Από το 2000 έως και το 2007 εκτέλεσε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, προσφέροντας τόσο στην κατοχύρωση του επαγγέλματος, όσο και στην ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής.

Στην ίδια κατεύθυνση σχετικά με την ενημέρωση του κοινού, προσφέρει την γνώσεις του σε τακτική βάση μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Τα πρώτα χρόνια απασχολήθηκε στην εκπομπή της Ρίκας Βαγιάνη και της Πόπης Τσαπανίδου στην Κρατική τηλεόραση και από το 2005 στην εκπομπή «Τι θα φάμε σήμερα» και «Κύλησε ο τέντζερης», στο πρωινό πρόγραμμα του STAR CHANNEL. Επιπλέον είναι συνεργάτης πολλών εντύπων του ημερήσιου και μηνιαίου τύπου αρθρογραφώντας.

Από το 2001 έως και σήμερα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω συνεργάζεται συστηματικά με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, παρουσιάζοντας τόσο τις ανάγκες των καταναλωτών, όσο και τάσεις της εποχής, συμβάλλοντας στην δημιουργία σύγχρονων και πιο υγιεινών τροφίμων.

Τέλος, καθώς το επάγγελμα του διαιτολόγου είναι συνεχώς εξελισσόμενο, συμμετέχει είτε ως σύνεδρος είτε ως ομιλητής στα σημαντικότερα εθνικά και διεθνή συνέδρια διατροφής, διαιτολογίας και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, σεβόμενος τον όρκο του – να μπορεί να παρέχει τις ιδανικές και σύγχρονες οδηγίες, βελτιώνοντας την υγεία των συνανθρώπων του.